Poliittinen päiväkirjamerkintä: Liberaalipuolueen puoluekokous 2022

Aarne Leinonen
3 min readMay 22, 2022

--

Eilisessä Liberaalipuolueen puoluekokouksessa toimin sihteerinä. Vuoden 2021 puoluekokouksessa saamani puoluehallitusmandaatti jatkuu ja näillä näkymin jatkan puoluesihteerinä seuraavat 2 vuotta.

Henkilövalinnoista

Puoluekokouksessa uudeksi Liberaalipuolueen puheenjohtajaksi valittiin minulle tutuksi tullut Lassi Kivinen, Helsingin piirin puheenjohtaja. Hänen kanssaan olemme työstäneet varjobudjettia, jonka työstämisestä olemme viestineet Twitterissä aihetunnisteella #LeikattavaaLöytyy. Kannatin Lassi Kivisen valintaa puoluekokousessa. Mielestäni tarvitsemme poliittiselta linjaltaan kristallinkirkkaan ja sanavalmiin henkilön edustamaan puoluetta ulospäin ja Lassilla oli siihen paremmat edellytykset.

Kannatuspuheenvuoroja kummallekin kandidaatille pidettiin runsaasti ja äänestys meni tiukille. Väistyvä puheenjohtaja Aki Kivirinta Oulun piiristä jatkaa puoluehallituksessa, ja luultavasti varapuheenjohtajana. Varapuheenjohtajia voi puolueessa olla 1–3 ja luulen, että nykyinen varapuheenjohtaja Joni-Petteri Kivistö Pirkanmaan piiristä jatkaa yhtenä. Puoluehallitus järjestäytymiskokouksessaan määrittää vielä keskinäiset roolit.

Puoluehallituksessa jatkavat edellämainittujen puheenjohtajien lisäksi Aarne Leinonen (nyk. puoluesihteeri) Uudenmaan piiristä, Tatu Torikka (nyk. jäsensihteeri) Oulun piiristä ja Kaj Torrkulla (nyk. taloudenhoitaja) Pirkanmaan piiristä. Uutena jäsenenä puoluehallitukseen valittiin Kanerva Viitanen Helsingin piiristä, mutta hänkin on toiminut aikaisempina vuosina Liberaalipuolueen puoluehallituksessa.

Varajäseniksi siirtyy nykyisistä hallituksen varsinaisista jäsenistä Ville Kivinen ja Juha-Matti Peltola. Varajäsenenä jatkaa myös Jalmari Kovaleff. Puolestaan Emilia Raiskio jättäytyi pois puoluehallituksen tehtävistä.

Puolueen jatkosta ja strategisia linjauksia

Kokouksessa hyväksyttiin hallituksen esitys liittymisestä Kansallinen Edistyspuolue ry. jäseneksi. Itse näkisin nyt julkisesti kerrottavilla tiedoilla fiksuna mennä vielä näihin puolueen toisiin eduskuntavaaleihin, eli seuraaviin eduskuntavaaleihin 2023 vielä Liberaalipuolue-brändillä. Sitä ajan myös lähtökohtaisesti itse puoluehallituksessa. Liittyminen Kansallinen Edistyspuolue ry:hyn oli kaukoviisasta valmistautumista sen vaihtoehdon varalle, että kannattajakortit halutaan kerätä muulla nimellä, ja minimoiden puolueorganisaation pystyttämisen työmäärä, jos kansanedustajia ei tule vaaleissa. Varaus sille, että puoluehallitus saa vielä vakan alla pidettävää tietoa ja toimii sen perusteella oli ihan fiksu linjaus puoluekokouksessa tehtäväksi.

Minä haluaisin Liberaalipuolueeseen vahvemman klassisen liberaalin siiven, jotta meillä olisi puolueena enemmän varianssia ja äänestäjillä tarttumapintaa. Yhdistävänä aatteena vapaus ja pienempi valtio. Nyt me sosiaaliliberaalit olemme kuplautuneet ja joidenkin vapaudenkaipuu kohdentuu muualle. Se, että edustan itse sosiaaliliberaalia siipeä Liberaalipuolueessa, ja näen mieluusti sosiaalisilta arvoiltaan progressiivisen, talousoikeistolaisen ja vahvasti Eurooppa-myönteisen puolueen syntyvän Suomeen, ei tarkoita etteikö Liberaalipuolueessa pitäisi olla myös toisia vapausaatteen kannattajia, jotka eivät positiivisista vapauksista niin välitä. Liberaalipuolueen pitää olla buffetpöytä, josta äänestäjä valitsee vapausnäkemystään parhaiten vastaavan version. Yhteisenä puolueena olisimme sitoutuneet vapauden edistämiseen ja yksilönvapauksien kasvattamiseen Suomessa. Vaihtoehtobudjettityössä ajan itse vain -25 % leikkausta valtion budjettiin, mutta luulen suunnan miellyttävän valtion tehtävien paisumista pelkääviä.

Olemme sisällöntuotantolaitos poliittiseen nälkään. Ajatuspaja toisille puolueille. Opinkappaleet on kirjoitettu, puolueohjelmaa on hiottu. Nyt on aika tuotteistaa. Vaihtoehtoja täytyy tarjota konkreettisesti. Luulen että Liberaalipuolueen vaihtoehtobudjetti 2023 tulee olemaan sellainen. Työryhmän vie puolueohjelman kirjauksia käytännön leikkauslistaksi. Se toimii osoituksena kyvystämme priorisoida silloin kuin muut puolueet eivät osaa. Varjobudjetin laatiminen on hyvää harjoitusta eduskuntavaaleihin ja varmaan sellaista hieman syvempää poliittista harrastusta, jonka vuoksi politiikan harrastajat ovat puolueeseen liittyneetkin. Toivotan jäsenet tervetulleiksi osallistumaan työryhmän työhön.

Yhdet vaalit tuli harjoiteltua, ja nyt minulla on kuva siitä mitä menestys vaaleissa vaatii. Realismia on tullut myös siihen kuinka paljon omaa aikaa on käytettävissä ja paljonko sitä tarvitaan. Yksin tätä ei tehdä ja tarvitsemme lisää aktiiveja vaalivuodeksi. Jos olet miettinyt aktiiviksi lähtemistä, niin nyt on aika. https://liberaalipuolue.fi/jaseneksi/

Jos haluamme harrastaa politiikkaa voimme perustaa kerhon ja jättää kannattajakortit ja äänestäjät houkuttelematta. Jos haluamme saada kansanedustajia valituksi eduskuntaan on tehtävä eri asioita puolueena. Henkilökohtainen palo syntyy tarjoamastamme politiikasta ja luottamuksesta siihen, että liberaali kansanedusta on mahdollinen 2023 eduskuntavaaleissa.

Eduskuntavaalien kärjestä toivoisin puolueen sisällä keskustelua kesän aikana. Suomalaiset ovat niin laitostuneita, että meidän täytyy kertoa mitä vapaus on. Miksi maailma ei romahda jos lakikirja ohenee eikä paksune. Mitä tarkoittaa vastuu omasta elämästään ja elämänvalinnoistaan. Mikä on se markkinatalous, jota suomalaiset eivät ole korporatismiltaan ja statismiltaan nähneet. Emme puhuttele kaikkia. Puhuttelemme vähemmistöä. Meidän on löydettävä se porukka viestimällä.

Vaaleissa ja syksyllä pyritään siihen että Helsingissä, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla meillä on täydet omat listat. Muualla teemme vaaliliittoja liberalismille myönteisten puolulueiden kanssa. Tässä on piirijärjestöille ja puoluehallitukselle tavoite asetettuna.

Aarne Leinonen, 2022–05–22

--

--

Aarne Leinonen

Radical existentialist with a humanistic vibe. Researcher of service development in organizations. Interested in customer value. Tweets @aarneleinonen