Tehokas kaavoitus on elämän elinehto Helsingissä

Aarne Leinonen
1 min readSep 7, 2023

Eläkkeellä olevan arkkitehdin näkemykset ovat kuin ilkuntaa elävälle kaupungille (HS 29.8.2023 https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009814455.html). Emme elä 1910-luvun Suomessa, jossa kaupungit voivat olla yksikerroksisia puutaloja levittäytyen satojen kilometrien päähän. Tonttitehokkuutta tarvitaan, jotta voimme elää kaupungeissa lähellä toisiamme ja palveluita. Tiiviissä käveltävissä olevassa kaupungissa palvelut löytyvät kohtuullisen matkan päästä eivätkä viereisestä maalaispitäjästä.

Kaupungin kasvaessa sinne muuttaessa enemmän ihmisiä, myös asuntotarve on suuri. Alkuperäisiä visioita asuinalueista ei pidä kunnioittaa, koska ne ovat tehty menneeseen aikaan ja pienempään väestömäärään. Elävät kaupungit tiivistyvät ja nousevat, eivätkä pakota uusia asukkaita aina vain kauemmas keskustasta. Metron varrella ei pitäisi olla yhtään alle 10-kerroksista taloa.

Ehdotankin kaavoituksen vapauttamista. Kaavoitus rajoittaa kaupungin syntymistä ja tiivistymistä. Asuntopulaan ja asumisen hintaan auttaa, jos tontin omistajilla on vapaus rakentaa asuinrakennuksia ilman neliö- ja kerrosmäärän säätelyä. Se toimisi varsinkin uusien kaupunkilaisten eduksi ja toisi elämän takaisin Helsinkiin.

Aarne Leinonen
Liberaalipuolue

2023–08–29 kirjoittamani mielipideteksti julkaistiin Helsingin Sanomissa 31.8. 2:00 pienillä muokkauksilla

Tehokas kaavoitus on Helsingin elinehto

Metroradan varrella ei pitäisi olla yhtään alle kymmenkerroksista taloa.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009817135.html

--

--

Aarne Leinonen

Radical existentialist with a humanistic vibe. Researcher of service development in organizations. Interested in customer value. Tweets @aarneleinonen